07 июня 2018

Алекс Птаха. «Місто химер і райських птахів»


 Чесно кажучи, це напевно найважчий відгук на книгу, який мені довелося писати. 

 Причин цьому декілька: по-перше – книга досить не проста для сприйняття, по-друге – ваш покірний слуга особисто знайомий з її автором і знає його як прекрасного екскурсовода, чудового оповідача та й просто гарну людину. Тим не менше, я намагатимусь бути обєктивним і абстрагуватися від вище згаданого, тому Алексе, якщо ти будеш читати ці рядки не ображайся. 


 Про що сама книга? 


Вона про наше улюблене вічне місто – Київ, хоч сам автор називає його просто – Містом.

Власне сама розповідь ведеться від імені того самого Міста, яке виступає як оповідачем, так і головним героєм, хоча мова іде і про самого автора книжки. Як я вже казав, книжка може здатися важкою для читача, особливо якщо з таємницями і цікавими місцями нашого рідного Києва ви не дуже знайомі. 

 Щоб зрозуміти, про що власне йдеться, напевно варто пройти не одну пішу екскурсію Києвом, можливо навіть із самим автором. Короткий перелік деяких з них, я приведу в кінці відгуку. Розповім лиш про найпопулярніші з них, бо ж на рахунку автора їх з добрих кілька десятків. 

 Подужати книгу, мені вдалося лише з пятої спроби, бо ж вона потребує зосередженості і певного настрою, тому не дивуйтеся якщо книга не зайде вам з першого разу.

 Багато мандруючи і блукаючи Києвом, я наївно думав, що всі місця, описанні в книзі я впізнаю з легкістю, проте не так сталося, як гадалося – деякі місця, після прочитання, так і залишилися для мене таємницею. Що ж, буде над чим помізкувати, а це ж добре що книга стимулює тебе до роздумів. 

 Не розкриваючи особливо таємниць, скажу що в книзі згадуються декілька цікавих місць на Подолі, Хрещатику, Золотоворітському провулку, Липках, Печерську, Либідській площі та вулиці Бульварно-Кудрявській (колишня Воровського).

 Навіть, якщо після прочитання книги ви не зрозумієте про які саме місця іде мова, це буде гарним стимулом ще не один раз пройтися вулицями рідного міста. Книга є своєрідним зізнанням у коханні до Києва і в цім я чудово розумію автора, бо ж сам відношу себе до категорії тих «божевільних», що просто обожнює рідне місто і нещодавно знов став відкривати його для себе з інших, досі не знайомих для мене сторін. 

 Нам є чим пишатися, адже ми живемо в місті, історія якого нараховує більше тисячі років. Тож, якщо ви також закохані в Київ, раджу вам прочитати книжку, в ній ви напевно знайдене щось нове і цікаве. 

 Нажаль, придбати її в книжковій крамниці не вдасться, бо ж автор досі не знайшов достатньо коштів для її видання. Шкода, адже ілюстрована малюнками художника, вона була б ще більш цікавою. Тим не менше книгу можна знайти в електронному вигляді, вбивши її назву у пошукову систему. Вартість її символічна – всього 30 грн. 

Також, якщо книга вам сподобається, на тому ж сайті ви зможете допомогти автору з видавництвом паперової версії, копійчиною.

 Гарних всім книг.

В кінці, як і обіцяв, кілька слів про цікаві екскурсії автора:

«Київські мурали» - присвячена сучасному мистецтву на старовинних вулицях Києва;
«Особняки Печерська» - присвячена старовинному аристократичному району міста;
«Дивність Кудрявця і душевність Щекавиці» - присвячена невідомим романтичним місцям Києва;
«Палітра колоритних вулиць» - вулиці Б. Хмельницького, Гончара та Бульварно-Кудрявська;
«Почесне коло навколо Тараса» - присвячена парку Шевченка.
Записатися на вищезгадані екскурсії, ви зможете на сайті туристичного оператора «Країна ЮЕй», в розділі «Екскурсії Києвом».

З повагою, Володимир Л.       

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Оставьте пожалуйста свой комментарий

За страх и за совесть

«Жизнь», «Надежда», «Якорь» С тех пор как в Российской империи — в Петербурге — начало действовать Первое Российское страховое общество (182...